Накратко

Към този момент за разделяне на химията в България на биобазирана и традиционна е невъзможно да се намери информация в статистиките.

Няколко Химически завода обаче „зелената химия ” може да бъде приложима.

Тях ще ви покажем в страницата „Зелена химия –Фирми в България” описа ситуацията на Химическата индустрия в своята брушура „Успешно в България – да купуваме, продаваме и инвестираме” по следния начин

„С над 3.000 фирми и едва 40.000 заети ,България е водеща в областта на химията в югоизточна европа. От 1992 година насам ,химическата промишленост в България е привлякла над 1.5 милиарда евро от чуждестранни инвестиции . В периода от 2003 до 2008 общата стройност на химическата продукция се удвоява и към днешна дата надвишава 2 милиарда евро. При това запазва една част от едва 25 % за хранителната промишленост и изнася една част от 40 % навън.

Традиционната българска химическата и нефтохимичната промишленост,покрива почти всички елементи : от тоновете горива ,минерални торове, калцинирана сода, сярна киселина, амониак и много други неорганични химичнипродукти до лекарства, козметични продукти, прерилни и почистващи препарати,бои , лакове, както и изделия от гума и пластмаса….

България е добре запасена с базисни суровини : тя има значителни запаси на каменна сол, флуорит,варовик,барит,каолин, гипс,фосфорит,азбест и много други.

Освен това в България виреят много ценни растения,необходими за направата етерични масла и субстанции от които фармацефтичната и козметичната индустрия могат да спечелят. България е най-големият производител на розово масло в света,чиито аромат се влага в много парфюми,както и на лавандулово масло-най-многостранното от всички етерични масла”

Тези основни познания могат да бъдат използвани завбъдеще при построяването на „зелената химия”

Back to Top